Mijn baby heeft last van darmkrampjes

Help! Mijn baby heeft darmkrampjes!

Aiii! Huilen, overstrekken, gebalde vuistjes... Help! Mijn baby heeft last van darmkrampjes!
Herkenbaar? Veel, of misschien zelfs wel álle, baby’s hebben last van darmkrampjes. Maar hoe komt dat nu eigenlijk? En belangrijker, wát kun je doen om de last te verzachten?

Darmkrampjes ontstaan doordat het darmstelsel van je kindje de eerste drie maanden na geboorte nog onrijp is. Is je kindje eerder dan 40 weken zwangerschap geboren? Tel die extra weken er dan nog bij op. Het ontstaan van de darmkrampjes begint bij een leeftijd van twee tot drie weken. De piek van de krampjes ligt rond de zes weken, daarna nemen ze meestal af. Hoewel het soms ook wel echt die drie a vier maanden kan aanhouden. De darmen zullen langzaam wennen aan het verwerken van voeding. Maar vergis je ook niet wat de invloed is van de prikkelverwerking. Hoofd en darmen staan in verbinding met elkaar. Wel eens buikpijn van de spanning? Jep, hoofd en buik staan in verbinding. Dat geldt net zo voor je baby en de prikkelverwerking, zo van hoofd naar darmen.

Is er dan nog verschil als je borstvoeding of flesvoeding geeft? Nee. Want een darm blijft een darm, onrijpheid blijft onrijpheid en prikkelverwerking blijft prikkelverwerking. De keuze voor welke voeding je je kindje geeft maakt daarin ook niet veel uit. Wel is borstvoeding lichter verteerbaar waardoor het wat sneller door het maag-darmstelsel gaat. Staat vervolgens weer tegenover, dat een borstgevoed kindje over het algemeen ook meer voedingsmomenten in een dag heeft. Dus onder aan de streep maakt de keuze voor een bepaalde voeding niet uit om het leed te verzachten.

Wat helpt dan wel? Groeien! Geef het de tijd.
De darmen moeten rijpen, maar het brein net zo goed.
Frustrerend, ik weet het. Been there, done that.
En ondertussen: Kijk naar je kindje, troost het, masseer het buikje. Wees nabij en geef geborgenheid.
Pas warmte toe, door te buidelen (huid op huid, overigens goed voor alles) of het gebruik van een vlaszaadkruik. Wees in de tussentijd ook een beetje lief voor jezelf. Kopje thee, dekentje, bankje. Zen.

Even terug naar die vlaszaadkruik. De wattes? Een vlaszaadkruik.
Een vlaszaadkruik is, je verwacht het niet, gevuld met 100% biologisch geteeld vlaszaad. Door de binnenzak van het kruikje kortdurend in de magnetron te verwarmen, kun je de buik van je kindje warm houden. De doorbloeding van de darmen wordt gestimuleerd. De warmte is fijn, door de druk van het gewicht van de kruik krijgt je kindje een geborgen gevoel. En geborgenheid is fijn!
Overigens niet alleen voor baby’s. Je kunt het vlaszaadkruikje ook voor jezelf gebruiken (hallo mensturatiepijn) of voor een ouder kindje. Onze 3-jarige heeft een eigen kruikje welke chronisch gebruikt is de eerste weken. Wat zeg ik, maanden. En zelfs nu nog, vraagt hij soms om een warm kruikje en kruipt hij in zijn holletje in bed met deze warmte tegen zijn buik aan.

Wil jij nu ook zo een vlaszaadkruik voor je baby om de darmkrampjes te verlichten? Je vindt verschillende kruikjes in de webshop. Hopelijk mag het jullie net zo veel rust en geborgenheid brengen als dat hier in huis deed (en nog doet).

En vergeet niet, zorg ook goed voor jezelf. Een baby met (heftige) darmkrampjes gaat je echt aan je moederhart. ❤

p.s. Het vlaszaadkruikje kun je (als mama zijnde) ook als koudcompres gebruiken. Nadat hij ongeveer 45 minuten in de vriezer heeft gelegen is he ready to use. Heel fijn bij melkstuwing of een beginnende borstontsteking!

Heb je twijfels of er meer aan de hand is dan gewoon darmkrampjes? Schroom dan niet contact op te nemen met je huisarts.