Help! Mijn baby heeft darmkrampjes!

Help! Mijn baby heeft darmkrampjes!

Blogcategorieën
 • Kleding (3)
  Wil jij meer weten over babykleding? Welke tips en adviezen zijn er en waar let je op bij het kopen van babykleren? Je leest er hier meer over!

   
 • Wollen babykleding en dekens (2)
  Wil je meer weten over de fijne eigenschappen van merino wollen babykleding en babydekens? Wil je tips hoe je de wollen producten het beste wast en meer, lees dan hier verder.

   
 • Darmkrampjes (1)
  Eigenlijk hebben alle baby's wel eens darmkrampjes, de een meer en vaker dan de ander. Super vervelend! Wat zijn tips om het leed te verzachten?

   

Help! Mijn baby heeft darmkrampjes!

Geplaatst op 1-4-2020 door BabyNatuurHelp! Mijn baby heeft darmkrampjes!


Aiii! Huilen, overstrekken, gebalde vuistjes... Help! Mijn baby heeft last van darmkrampjes! Herkenbaar? Veel, of misschien zelfs wel álle, baby’s hebben last van darmkrampjes. Maar hoe komt dat nu eigenlijk? En belangrijker, wát kun je doen om de last te verzachten?Hoe ontstaan darmkrampjes?


Darmkrampjes ontstaan doordat het darmstelsel van je kindje de eerste drie maanden na geboorte nog onrijp is. Is je kindje eerder dan 40 weken zwangerschap geboren? Tel die extra weken er dan nog bij op. Het ontstaan van de darmkrampjes begint bij een leeftijd van twee tot drie weken. De piek van de krampjes ligt rond de zes weken, daarna nemen ze meestal af. Hoewel het soms ook wel echt die drie a vier maanden kan aanhouden. De darmen zullen langzaam wennen aan het verwerken van voeding. Maar vergis je ook niet wat de invloed is van de prikkelverwerking. Hoofd en darmen staan in verbinding met elkaar. Wel eens buikpijn van de spanning? Jep, hoofd en buik staan in verbinding. Dat geldt net zo voor je baby en de prikkelverwerking, zo van hoofd naar darmen.

 

Borstvoeding of flesvoeding


Is er dan nog verschil als je borstvoeding of flesvoeding geeft? Nee. Want een darm blijft een darm, onrijpheid blijft onrijpheid en prikkelverwerking blijft prikkelverwerking. De keuze voor welke voeding je je kindje geeft maakt daarin ook niet veel uit. Wel is borstvoeding lichter verteerbaar waardoor het wat sneller door het maag-darmstelsel gaat. Staat vervolgens weer tegenover, dat een borstgevoed kindje over het algemeen ook meer voedingsmomenten in een dag heeft. Dus onder aan de streep maakt de keuze voor een bepaalde voeding niet uit om het leed te verzachten.

 

Wat helpt dan wel?


Groeien! Geef het de tijd. De darmen moeten rijpen, maar het brein net zo goed. Frustrerend, ik weet het. Been there, done that.
En ondertussen: Kijk naar je kindje, troost het, masseer het buikje. Wees nabij en geef geborgenheid. Pas warmte toe, door te buidelen (huid op huid, overigens goed voor alles) of het gebruik van een vlaszaadkruik. Maar ook de helende en pijnstillende werking van barnsteen kan voor verlichting zorgen. Zo heb je toch het gevoel dat je iets voor je kindje kunt doen, behalve wachten tot de eerste drie heftigste maanden voorbij zijn.


 Vlaszaad-kruik-Kiekie's vlaszaad-kruik-biologisch
 


Vlaszaadkruik


Even terug naar die vlaszaadkruik. De wattes? Een vlaszaadkruik.
Een vlaszaadkruik is, je verwacht het niet, gevuld met 100% biologisch geteeld vlaszaad. Door de binnenzak van het kruikje kortdurend in de magnetron te verwarmen, kun je de buik van je kindje warm houden. De doorbloeding van de darmen wordt gestimuleerd. De warmte is fijn, door de druk van het gewicht van de kruik krijgt je kindje een geborgen gevoel. En geborgenheid is fijn!
Overigens niet alleen voor baby’s. Je kunt het vlaszaadkruikje ook voor jezelf gebruiken (hallo mensturatiepijn) of voor een ouder kindje. Onze 3-jarige heeft een eigen kruikje welke chronisch gebruikt is de eerste weken. Wat zeg ik, maanden. En zelfs nu nog, vraagt hij soms om een warm kruikje en kruipt hij in zijn holletje in bed met deze warmte tegen zijn buik aan. Hopelijk mag het jullie net zo veel rust en geborgenheid brengen als dat hier in huis deed (en nog doet).


barnsteen-sieraad barnsteen-kettingBarnsteensieraad


Al eeuwenlang wordt barnsteen ingezet om verschillende aandoeningen te behandelen. Wanneer barnsteen tegen de huid wordt gedragen, geeft de warmte van de huid de helende oliën en barnsteenzuur vrij. De huid neemt deze oliën en zuren op. Het barnsteenzuur heeft een pijnstillende en ontstekingsremmende werking, bijvoorbeeld voor baby’s om hun tandjespijn te verlichten of bij de ongemakken van darmkrampjes.

 

Huilend moederhart


En vergeet niet, zorg ook goed voor jezelf. Wees in de tussentijd ook een beetje lief voor jezelf. Kopje thee, dekentje, bankje. Zen. Een baby met (heftige) darmkrampen gaat je namelijk echt aan je moederhart. De slapelozeheid nog niet eens genoemd.

p.s. Het vlaszaadkruikje kun je (als mama zijnde) ook als koudcompres gebruiken. Nadat hij ongeveer 45 minuten in de vriezer heeft gelegen is he ready to use. Heel fijn bij melkstuwing of een beginnende borstontsteking!


Heb je twijfels of er meer aan de hand is dan gewoon darmkrampjes? Schroom dan niet contact op te nemen met je huisarts.
 

ReactiesLet op: HTML wordt niet vertaald!